Simpele 2-toon generator voor op de meet tafel.

Bij het weer opzetten van de shack kwam ik er al snel achter dat mijn fluiten een beetje stoffig was geworden dus dat gaf wat problemen bij het meten aan de zenders.
Het fluiten van 2 tonen gelijktijdig is mij nooit echt goed afgegaan en ik heb in mijn schooltijd daar wel eens een heel simpel generator schakelingetje voor gemaakt als praktijk opdracht.
Na enige tijd zoeken dit zelfs nog terug kunnen vinden tussen de stapels oude documentatie en boeken.
In die tijd was er nog geen internet dus het zal wel uit een tijdschrift of boek gehaald zijn om het daarna te maken en te meten zodat er een meetverslag ingeleverd kon worden.
Het originele brouwsel is helaas nergens meer te vinden dus hier gelijk weer een mooi oefen object om de slag weer te pakken te krijgen.

Als oefening Kicad maar weer opgestart en het schema gedigitaliseerd en een printontwerp gemaakt om naar China te sturen.
Ook deze weer netjes binnen 2 weken ontvangen maar helaas zelf nog geen tijd gehad om de onderdelen op het printje te zetten.
Natuurlijk ook daar weer een kleine fout gemaakt waar Henk (PA5HE) mij op attendeerde toen hij als eerste het printje echt ging bouwen.

Schema 2-toon generatorAls je op de afbeelding van het gecorrigeerde schema klikt krijg je een PDF bestand om te downloaden of afdrukken.

 printen 2toon generatorDe eerste serie printen is binnen en wacht even op onderdelen.

modificatieOp de foto is de modificatie te zien om het printje goed te laten werken. Het knooppunt van D2, R20 en R16 moet zweven boven de print. Hetzelfde geld voor D1, R19 en R15.

werkendAlle onderdelen geplaatst en het werkt in 1 keer wat vooral te danken is aan Henk zijn oplettendheid.

Na het afregelen van de twee tonen op ongeveer 700 Hz. en 1900. Hz met RV1 en RV2 het niveau van beide ongeveer gelijk gesteld met de Balans instelling RV3.
De tonen hoeven niet op een tiende Hertz nauwkeurig afgesteld te worden als ze maar ongeveer goed staan zodat de twee tonen nooit in de buurt van een harmonische komen.
De schakeling is bedoeld voor batterij voeding met een 9 volt batterij dus super stabiel zullen de frequenties toch niet zijn.

Tijdens het maken al een aantal zaken bedacht voor versie 2 want een nieuw printje zonder fouten moet er toch komen.
De wijziging voor de Led's heb ik hier al gedaan om ze straks in het kastje makkelijker aan te kunnen sluiten.
Voor de schakelaars, potmeter en uitgangen ook pin headers maken zodat alles eenvoudiger in een kastje te monteren is.
Vermoedelijk ook een stabilisator/voeding op de print zodat in ieder geval 12 volt geen probleem is.
Vermoedelijk een derde generator voor 1000 Hz. erbij voor het doorfluiten van audio schakelingen.
Hiervoor ook een extra LM386 met speaker als signaalvolger.

Nog genoeg te doen dus aan dit simpele stukje meet gereedschap en dus ook hier geldt: Word vervolgd....

Er zijn eventueel nog 8 printjes beschikbaar tegen kostprijs voor liefhebbers.
Er kan ook een bouw pakketje van gemaakt worden.